Industrial chic is elegantly realized in this entrance hall of the leisure center in Riyadh, Saudi Arabia, with midcentury inspired brown leather seats set against the polished concrete with indirect lighting, accentuating the weathered textures, by CAS.

Lapalma Leisure Center Design

Location: Riyadh, Saudi Arabia
Scope of services: Interior Design and Landscape Design
Date: June 2019
Client: Mohammad Al Habib Real Estate Co.

Located in the capital city of Riyadh, Saudi Arabia, the La Palma villas is a fully serviced residential gated community with all the facilities and amenities a resident could desire. Offering occupants the opportunity to live in a lush setting, the community comprises a state-of-the-art leisure center complete with a gym and restaurant, as well as lockers, service offices and jacuzzi and sauna areas. The leisure center design also includes a sublime pool with a relaxing, landscaped outdoor area.

Multiple types of illumination bring out the various textures of this double height entrance hall of the Lapalma leisure center in Riyadh, Saudi Arabia, a staircase located at the end of this elongated lobby and elegantly separated by the perforated metal screen, by CAS.
The dark tiled wall with a metal texture along with the minimalist handrail of this staircase carry on the industrial style of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia, soft, indirect illumination bring out the various textures, by CAS.

Concrete is the chosen medium for this leisure center design, providing a luxurious industrial vibe. Presenting a neutral canvas, the purity of form and beauty of natural concrete is like a blank canvas against which the richness of furniture, artworks and architectural forms stand out.

The main entrance and reception area set the tone for the rest of the center. A large, spacious, double-height foyer greets visitors. Concrete walls and floors offset the plush seating in the waiting area. The warm mahogany leather upholstery reflects the copper tones of the lighting and furniture. A dazzling metal screen partitions this space from the stairwell beyond.

Lighting is used effectively throughout the design to highlight the texture of concrete and add warmth to the interior spaces. Vertical metal rods capped with LED globes are suspended from the double-height ceiling to form a striking modern lighting fixture. The vertical rods pick up on the linear strip lighting embedded into the walls. Copper-toned metal canisters provide additional lighting for the waiting area.

A planted concrete slab provides a lowered ceiling for the lobby to the stairwell. Flush ceiling-mounted spotlights, embedded into the slab in a grid pattern, illuminate the lobby to the staircase. The stairwell is simply designed with light-and-dark-colored textured concrete walls fitted with a cylindrical copper handrail. An LED light mounted to the underside of the handrail gives it a sleek, contemporary look.

The streamlined gym design of the leisure center in Riyadh, Saudi Arabia features the industrial vibe, with exposed ceiling and raw textures, the contrasting light wood and dark tiles skillfully delineate the different areas, by CAS.
The finishing materials used in this gym of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia clearly draws the attention to the different areas, light wooden cladding for the treadmill area contrasting with the dark floor tiles for the weight lifting one, by CAS.

Wood and concrete are elegantly combined to form the décor of the men’s gymnasium. Fully equipped with the latest workout equipment, different materials are effectively used to demarcate different zones. Wooden floors and wall panels distinguish the cardio area from the weight machines. Dark concrete walls above the wood paneling in the cardio zone pick up on the dark concrete floor tiles used in the weight lifting zone. Off-white concrete walls brighten the space and prevent the dark concrete from feeling oppressive.

The entire gymnasium is tied together by an open ceiling plan with exposed vents, pipes and shafts. The dark-painted ceiling combined with the concrete texture and high-tech equipment lends the space a futuristic industrial look.

The geometric forms of the custom-designed lighting add to the modern industrial feel. An open metal frame supports a series of concrete cylindrical lights that illuminate the cardio zone. Above the weight machines, LED strip lights are integrated into the metal frame to augment the natural light that filters in through the clerestory windows.

The artful combination of materials and textures of this locker room of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia create a subtle elegance with an industrial vibe, accentuated by the soft, indirect lighting, by CAS.
The varying shades of gray of the polished concrete floor artfully delineates the different areas of this locker room of the leisure center in Riyadh, Saudi Arabia, carrying through with the industrial vibe applied in the center, by CAS.
The subdued lighting of the Jacuzzi area of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia creates a relaxing atmosphere with a touch of luxury displayed by the combination of mosaic and large marble panels, by CAS.
The use of polished concrete for the floor and ceiling of this restroom of the Lapalma leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia creates a neutral backdrop for the custom made furniture and lamps, highlighted by the soft illumination, by CAS.

Fringe services, such as lockers and toilets, are located adjacent to the men’s gymnasium. They are accessed though a separate foyer and also house the jacuzzi and saunas.

The copper tones of the lockers add warmth to this area and offset the concrete flooring. A perforated metal screen in the same copper shade forms an interesting ceiling above the lockers. A large, frameless, round mirror reflects the lockers on the opposite wall and leads to the jacuzzi and saunas beyond.

Mosaic, marble and concrete combine to add a touch of glamour to the luxurious jacuzzi, which is elevated. The dark, copper-toned mosaic walls enclose the jacuzzi and frame the marble steps leading up to it. A light-veined marble-clad wall forms a stylish backdrop for the jacuzzi. The color of the veining in the marble picks up on the copper tones of the mosaic.

Luminous LED lighting concealed in the walls and ceilings brighten up the interiors by adding a warm glow to the space.

The light wooden cladding and furniture units contrast with the striking black, double height walls of this restaurant and café of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia, creating an elegant interior with an industrial vibe, by CAS.
The skillful use of different modes of lighting extending from the exposed ceiling accentuate the industrial vibe of this restaurant of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia, defining the different areas and aided with the use of contrasting finishing materials, by CAS.
A futuristic, white billiard table is mainly illuminated with concrete lamps with black metal frames, accentuating the industrial vibe of this leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia, the adjacent floor to ceiling window flood the interior with natural light, creating an inviting space, by CAS.
The brightly lit restaurant of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia displays the rich fusion of industrial style lamps and finishing materials with luxurious custom made furniture, the double height ceiling bring an airy and fresh appeal to the interior, by CAS.

The luxurious industrial style of the leisure center design carries through to the brightly lit restaurant. Dark concrete wall panels juxtaposed with light wooden slats continue the contrasting theme that is ubiquitous in the design. Dark concrete walls sport wooden display shelves that hold a variety of potted plants.

The double-height space is brightened by natural light that comes in from the wall of floor-to-ceiling windows. This is supplemented by a series of custom-designed light fixtures that add character and personality to this elegant restaurant. Concrete and metal are fused together to create these fixtures, which are suspended from the exposed framed ceiling. The actual light source is hidden; the focus is on the design of the fixture to match the vibe of the interior space.

Matte finishes contrast with highly polished metal surfaces to create visual interest. Polished glass tabletops are supported on concrete bases. The transparent glass draws attention to the heavy base. Polished metal frames for the chairs house solid-colored upholstery to provide comfortable seating. Visitors can choose from among two-seater tables, tables with sofa seating for four persons, bar counter seats or a long central farm table for their seating options.

Visitors can also enjoy a game of billiards at the table located in one corner of the restaurant.

Light wooden midcentury chairs with plush green cushions bring a lively element to the industrial interior of this restaurant of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia, set against the double height black walls, creating a striking effect, by CAS.
The black metal legs of the dining tables of this restaurant of the leisure center in Riyadh, Saudi Arabia match with the striking double height walls and pleasingly contrast with the light wooden tables and chairs, by CAS.
The black, double height walls of this restaurant of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia create a striking effect and providing a dark but neutral backdrop for the lighter shades of the industrial furniture units, by CAS.
The industrial vibe of this restaurant of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia is softened by the green cushions and the painting of lush tropical leaves, different modes of lighting highlight the weathered textures and create a pleasing dining space, by CAS.

The conference room design is subtle and sophisticated. Round tables for groups of six form the seating in this business room. The furniture comprises wood and metal; round wooden tabletops are supported on perforated metal frames. Chairs are made of wood or wire frames to add a lightness to the furniture.

The walls are dark concrete, and the dark color carries through to the ceiling, drawing the eye upwards and making the room feel large and spacious despite its dark décor. Lightweight, perforated metal boxes are lit from within to provide a network of industrial-style lighting throughout the conference room. Sleek metal rods with luminous LED strips supplement the box lighting.

The streamlined restroom design features the industrial vibe applied throughout the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia, with the artful combination of different textures of concrete that add to its subtle elegance, by CAS.
The streamlined restroom design features the industrial vibe applied throughout the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia, with the artful combination of different textures of concrete that add to its subtle elegance, by CAS.

The designer bathrooms leading off the conference hall are a testimony to the level of detail and thought put into this cohesive leisure center design. Light-colored textured concrete walls enclose a sleek wash basin. A sloping metal counter with a matte finish and a water drain forms the ultra-sleek wash basin design. The color of the metal perfectly matches the chosen shade of concrete, providing a simple, effective and cohesive luxurious bathroom design.

Concealed strip lighting adds to the contemporary look of the bathroom.

Retractable fabric provide shade for the sunbeds of this leisure center in Riyadh, Saudi Arabia, supported by the metal frames with embedded lighting for soothing illumination at night, the pools further add to the sense of ease and relaxation for the guests to enjoy, by CAS.
The outdoor lounge area of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia provides a relaxing space for the guests to delight in, skillfully combining the industrial elements with plush upholstered sunbeds, by CAS.
Black metal frames along with the wooden slats create semi-private booths in the outdoor area of the leisure center in Riyadh, Saudi Arabia, with embedded LED lamps that provide soft illumination at night, by CAS.

The pool-side seating is designed to make guests feel relaxed and at ease. Plush cushions laid on wooden slats form the lounge seating around the pool. These are partially enclosed by “booths” comprising polished metal frames with wooden slat panels. The wooden slats have gaps between them to provide a feeling of openness, while also offering privacy to groups of people. Strip lights embedded into the metal frames provide subtle lighting at night.

Each seating area is shaded from the unforgiving sun by a retractable fabric shade system. These shades can be closed during the hot summers to offer complete shade or be fully or partially opened during cooler months. The retractable awnings add a lightness to the outdoor seating.

Once again, as in the interiors, dark colors are juxtaposed with lighter shades to provide balance and pleasing visual contrast.

Retractable shade system cover the sunbeds of this outdoor lounge area of the leisure center in Riyadh, Saudi Arabia, supported with black metal frames with embedded LED lighting and wooden slats that create the semi-private spaces, by CAS.
The polished concrete floor extends to the outdoor area of the restaurant of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia, featuring the pure geometric forms applied in the interior spaces, creating a sense of continuity, by CAS.

The metal enclosures also house seating which is artfully blended with the design. Round concrete bar-height counters are supported on the metal frame of the enclosures. Visitors may also opt to sit on any one of the round tables under the enclosures.

A sprinkling of leafy shrubs is neatly organized among the lounge areas and tables to add a welcome splash of bright green.

The polished concrete floor extends to the outdoor area of the restaurant of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia, featuring the pure geometric forms applied in the interior spaces, creating a sense of continuity, by CAS.
An elegant outdoor seating area of the leisure center design in Riyadh, Saudi Arabia is defined by the black metal frames with embedded LED lighting and the wooden slats, softened by the addition of planters, by CAS.

An outdoor seating area located between the pool seating and the restaurant can be accessed through the restaurant. Following the same design aesthetic as the pool seating, this area comprises a firepit within an open concrete shell. Built-in concrete seating is furnished with gray cushions to create a futuristic-style seating “pod.”

The same metal-frame enclosures with retractable fabric from the poolside area are also used to shade the seating in this zone. Seating areas are demarcated by wooden deck planks, whereas the circulation areas in between sport gray concrete flooring.

This modern luxury leisure center design is the perfect example of a creative combination of materials, textures and lighting to highlight the contemporary industrial vibe. Concrete is the chosen canvas against which bespoke lighting and furniture are showcased to create a sophisticated, ultra-modern leisure center with the latest amenities.

Leave a comment

Copyright © 2018 | Comelite-arch.com